Trots op Nederland lijst 9

Trots op Nederland lijst 9

Lijst 9 nr 1 Lijsttrekker - Dana van Kessel

Dana van Kessel is de 15-jarige lijsttrekker van Trots, die in Bloemendaal de middelbare school volgt. Ze is actief in de leerlingenraad die allerlei zaken organiseert zoals; het Kerstgala, de Paarse Vrijdag en met docenten overlegt wanneer er iets verbeterd of veranderd moet worden.

Dana: “Ik ben vaak te vinden in Nieuw-Vennep waar mijn pony staat. Het is mij daar opgevallen dat de waterhoogte in de sloten vaak varieert. Soms staat mijn paard in een kletsnatte weide of ‘paddock’. Het is belangrijk dat de waterstand natuurlijk zo gemiddeld mogelijk blijft.

Ik ben al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in de politiek. Mijn vader was één van de oprichters van ‘Trots Haarlem’ en zodoende kwam ik in de jeugdraad terecht. Daar bespraken wij wat belangrijk is voor jongeren onder de achttien. Ik vind het belangrijk dat wij ook onze mening kunnen geven, want de jeugd heeft de toekomst. Ik wil nu al meedoen en meebeslissen.

Bij de laatste leerlingenstaking voor het Klimaat mocht ik er helaas niet bij zijn want mijn school stond dat niet toe. Onder de achttien zouden wij vaker onze mening moeten kunnen uiten en minstens drie keer per jaar de mogelijkheid krijgen om actie te voeren. Nu zitten wij gevangen in een systeem dat voor ons bepaalt wat goed of slecht is… Mijn toekomst moet niet alleen afhangen van volwassenen.

De natuur en wij kunnen niet zonder water, maar teveel is ook niet goed. Medicijnresten die nu in het drinkwater zitten wil ik niet binnen krijgen. Dat veel mensen zomaar hun plastic flessen overal dumpen vind ik asociaal. We bestaan zelf voor 65% uit water maar wie staat daar nou bij stil? Ik vind het waterschap heel bepalend voor mijn toekomst, want bijna alles is door water met elkaar verbonden. Eigenlijk zou het Waterschap van onze toekomst een Klimaatschap moeten zijn.”

Lijst 9 nr 2 - Pieter Vonck

Pieter Vonck is een geboren en getogen Haarlemmer, met een schat aan kennis over de stad en haar wijde omgeving. De stad gelegen op een oud duin werd vroeger omgeven door natte veenmoerassen waar niemand veilig was voor de muggen. De naam Haarlemse mug werd zo geboren…

Pieter: Ik ben politiek actief sinds 2009, eerst voor de SP en sinds kort voor Trots Haarlem. In al die jaren heb ik veel politieke ervaring opgedaan maar vooral ook actie gevoerd om het groen in en rondom de stad te bewaren.

Als initiatiefnemer en secretaris van de stichting Behoud Houtmanpad e.o. ben ik de strijd aangegaan met de gemeente Haarlem om asfaltering van een historisch voetpad langs een oude watergang (Brouwersvaart) tegen te houden. Uiteindelijk heeft het verzet tegen dit plan (tot aan de Raad van State) geleid tot het stopzetten van het project. Dit was tevens mijn eerste kennismaking met het Waterschap Rijnland want de geplande versmalling van de Brouwersvaart zou niet zonder vergunningen van Rijnland mogelijk zijn geweest. Deze strijd heeft mij een enorm veel kennis opgeleverd over grote infrastructurele projecten en een netwerk binnen de politiek. Het leverde ook veel goodwill op onder de Haarlemse bevolking.

Water speelt in het hele waterschap Rijnland, een cruciale rol voor leven en overleven. Als roeier ben ik wekelijks op of langs het water te vinden, daardoor zie ik als geen ander het grote belang van water voor zowel recreatie als de beroepsvaart.

In de nabije toekomst zal de klimaatverandering onze huidige leefstijl in gevaar kunnen brengen, ook de waterkwaliteit komt in gevaar. Ik zie het als mijn taak om de kwaliteit te garanderen maar ook te werken aan een waterhuishouding die de biodiversiteit en onze veiligheid in de toekomst verzekert. Graag wil ik UW stem én belangen in het Waterschap Rijnland vertegenwoordigen.”

Graag wil ik UW stem én belangen in het Waterschap Rijnland vertegenwoordigen.

Deel pagina