Wat kan ik zelf doen?

Wat kan ik zelf doen?

Droge voeten en schoon water, dáár gaan we voor. Samen met de omgeving werken we aan een toekomstbestendig gebied. Voor nu en voor de toekomst. Wil je ook je steentje bijdragen, of ben je benieuwd hoe je wateroverlast in je eigen omgeving kunt voorkomen? Wij hebben een paar eenvoudige tips voor je.

Meer groen in de tuin

We krijgen steeds vaker te maken met hoosbuien. Dat betekent niet per se dat het vaker regent. Het betekent wel dat áls het regent, dat er dan meer water tegelijk valt. Al dit water moet natuurlijk ergens heen. Door tegels in de tuin te vervangen door groen, vindt het water sneller een weg naar de bodem.

Haal tegels uit je tuin en zet een plantje terug

Een regenton in de tuin

Hoe meer water je tijdens hevige buien opvangt in een regenton, hoe minder het riool wordt belast. Het opgevangen water komt natuurlijk goed van pas als je op een later moment de plantjes water wilt geven.

Plaats een regenton

​Verhoog de drempels

Het kan een keer voorkomen dat er binnen korte tijd zoveel neerslag valt, dat we het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Door de drempels van je huis te verhogen, houd je water langer buiten de deur.

Verhoog je drempel

Zet waardevolle spullen op zolder

​We doen er alles aan om wateroverlast te voorkomen, maar we kunnen niet garanderen dat het water nooit je huis binnen zal komen. Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, adviseren we je dan ook om waardevolle spullen op zolder te bewaren.

Handboek voor de watervriendelijke tuin

Het is je vast opgevallen dat het klimaat verandert. Het weer wordt extremer, er zijn meer dagen met hoosbuien en met langdurige regenval. De kans dat het regenwater niet snel genoeg in de riolering verdwijnt neemt toe. Dicht bij huis kan dit overlast veroorzaken als er geen rekening wordt gehouden met tijdelijke bergruimte voor dit regenwater. Tegelijkertijd komen er meer periodes met aanhoudende warmte en droogte. Met alle nadelige gevolgen van dien. Tijd voor actie om tuinbezitters te informeren en te motiveren hun tuin klimaatbestendig, watervriendelijk én tegelijkertijd mooi – en gezond voor mens en dier - in te richten.

Bekijk het handboek

Op de pagina van Ruimtelijkeadaptatie.nl staat heel veel informatie over hulpmiddelen die u kunt toepassen.

Deel pagina